Lepsényi Polgárőr Egyesület

A Lepsényi Polgárőr Egyesület 1991-ben csupán néhány önkéntes helyi lakos részvételével alakult meg. Lepsény nagyközség lakossága évről évre nő, 2018 januárjában 3189 fővel bírt. A lakosság biztonsága és a közrend védelme érdekében kiemelt jelentőségű a Polgárőr Egyesület jelenléte, mivel a településen sem rendőrség, sem katasztrófavédelem nem működik.

Az Egyesület jelenleg 35 tagból áll, de további 5 polgár jelentkezett szolgálatra, a felvételüket tervezik. Az önkéntes tagok minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül járják be gyalogosan vagy gépjármű segítségével Lepsény utcáit és a környező településeket. Egy 2001-es Lada Niva-val és az idei évben a Készenléti Rendőrségtől kapott Opel Astra segítségével. A zártkerti ingatlanokon élők biztonságára is ügyelnek.

Feladatuk a közrend és a közbiztonság védelme, elsősorban a gyermekek és az idős emberek lelki és testi védelme az erőszakos cselekményektől, személyektől; veszélyhelyzetek felfedése; a közlekedés biztonságának elősegítése; a helyi települési rendezvények biztosítása; a katasztrófavédelem kivonulása esetén segítséget nyújtanak a helyszín biztosításában, a káresemények, vészhelyzetek enyhítésében, annak megelőzésében továbbá részt vesznek a sportesemények biztonságának megőrzésében is. Rendszeresen tartanak munkatársaik bűnmegelőző előadásokat, mind a helyi Fekete István Általános Iskolában, mind az óvodában is a gyermekeknek. Az Egyesület a Fejér Megyei Rendőrfőkapitánysággal valamint a Székesfehérvári Rendőrkapitánysággal együttműködési megállapodásban van. A rendőrséggel együtt havonta 400-500 óra önálló járőrszolgálatot látnak el nappal és éjszaka. A rendőrség a kapcsolattartással és a rendőri jelenléttel támogatja a települést.

Az Egyesület munkatársai számos alkalommal előztek meg bűncselekményeket, például a helyi buszmegálló rongálóját elfogták. A falun belül állatok mentésében is segédkeznek, például hurokba szorult kutyát mentettek meg és több alkalommal elkóborolt kutyát vittek haza. A Napraforgó Óvoda riasztórendszereit felügyelik, melyhez akár hajnalban is riasztják őket. Ennek során hatékony és gyors munkavégzést hajtanak végre, mellyel 20 perc alatt végeznek. Az idei évben közel 30 alkalommal volt szükség ezzel kapcsolatban a munkájukra.

Betörőriasztás, a gyorshajtók, a közlekedési szabálysértők figyelmeztetése is feladataik közé tartozik. Figyelemmel kísérik továbbá a kereskedelmi szolgáltató egységek, szórakozóhelyek működését is.

Tagjaik között üdvözölhetjük a következő fiatalkorú ifjú polgárőröket is: Horváth Noémi, Zsiga Kornélia, Erdélyi Szabolcs, Pusztai György, Sneider András, Pósa Tamás, Tóth Csongor, Berta Attila, Simon Gergő.

Munkájukat 2018 májusától egy képzett németjuhász kutya is segíti.