Legfrissebbek Lepsényről

Lakossági tájékoztató

Hozzáadva: 2023. június 29. | Kategória: Lakossági információk

Tájékoztatás jogszabályváltozásról a háztartási kutak létesítésére, fennmaradására vonatkozóan

Több éve tartó bizonytalan jogi helyzetnek tett pontot a végére az Országgyűlés által elfogadott, a vízgazdálkodási törvény módosításáról szóló, 2023. június 23. napján kihirdetett  2023. évi LI. törvény. A rendelkezések alapján a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, háztartási vízigényt kielégítő, ötven méternél nem mélyebb és vízzáró réteget nem érintő kutakat (háztartási kutakat) teljes körűen mentesíti az engedélyezési/fennmaradási kötelezettség alól. A módosítás indokolása alapján a rendelkezés kifejezetten a családi háztartások, a háztáji gazdaságok, a ház körüli kertek vízigénye kielégítésének könnyítésére, ezáltal a családok jólétének elősegítésére irányul, tekintettel arra is, hogy ezáltal erre a célra nem a vezetékes ivóvizet használják fel.

Az országos vízügyi igazgatási szerv 2023. augusztus 31. napjáig köteles elkészíteni a vízkészletvédelmi országtérképet, ami meghatározza a vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes területeket. Ezeken a területeken újonnan létesülő háztartási kút esetében 2024. január 01-től nem szükséges vízjogi engedély illetve bejelentés a létesítéshez, üzemeltetéshez vagy megszüntetéshez.

Amennyiben nem a kockázatmentes besorolás alá eső területen szeretne valaki háztartási kutat létesíteni, előzetesen be kell jelenteni a vízügyi hatóságnak.

Lepsény település tekintetében a vízkészletvédelmi országtérkép elkészültét követően van lehetőségünk részletesebb tájékoztatást nyújtani.

Köszöntjük Lepsény Nagyközség hivatalos honlapján!

Az oldalon található tartalmak feltöltés alatt állnak.

MFF kedvezményezett

Lepsény Nagyközség Önkormányzata
Székhely: 8132 Lepsény, Fő u. 74.

KAPCSOLAT