Legfrissebbek Lepsényről

Kábítószer-Ellenes Világnap

Hozzáadva: 2021. június 30. | Kategória: Lakossági információk

Az ENSZ döntése alapján június 26-át 1988 óta Kábítószer-Ellenes Világnapként tartják számon. Ezen a napon deklarálták a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogásának, a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozások szükségességét.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) minden évre megfogalmazza a világnap témáját, és területi irodáin keresztül emberek millióit mozgósítja e napon a prevenciós jellegű figyelemfelhívással. Célszerű az életkornak megfelelő tájékoztatást adni a gyermekeknek, fiataloknak a káros anyagok szervezetre gyakorolt hatásáról. A középiskolásoknak már tudniuk kell, hogy mire figyeljenek környezetükben biztonságuk, egészségük védelme érdekében. Ismerniük kell a drogok egészségkárosító hatásait, a kábítószerekkel kapcsolatos jogkövetkezményeket.

Tudniuk kell a kábítószerfüggő állapotról, mikor a szenvedélybeteg mindent megtesz annak érdekében, hogy narkotikumokhoz jusson.

A fiatalokat a fenti ismérvek figyelembevételével KÉPESSÉ kell tenni:

– A VESZÉLY FELISMERÉSÉRE,
– A SEGÍTSÉGKÉRÉSRE,
– AZ ÉLETIGENLŐ MAGATARTÁS FELVÁLLALÁSÁRA.

Ismeretlen eredetű szenvedélykeltő szerek:

Az új típusú drogok különösen veszélyesek. Kémiai összetevőik ismeretlenek és bizonytalan eredetűek; nem lehet tudni, pontosan mit tartalmaznak. Az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk, rövid-, és hosszú távú kockázataik ismeretlenek. Akár az első „kipróbálás” is a fogyasztó életébe kerülhet. A droghasználónak torzulhat a tér-, és idő-, és fájdalomérzékelése, önkontrollját elveszítheti.

A következmények beláthatatlanok, végzetesek lehetnek:
– további drogok, és kábítószerek ismételt fogyasztására késztethet,
– az intravénás szerfogyasztás fertőzésekhez, maradandó betegségekhez vezethet,
– bódult állapotban a szerhasználó könnyebben válhat kiszolgáltatottá, áldozattá,
– nő a szexuális és egyéb erőszakos bűncselekmények veszélye,
– fokozott a veszélyeztetés a közúti közlekedés során.