„Tradíció és Innováció” Testvértelepülési Találkozó 2018

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának logója és a Bethlen Gábor Alap logója egy fejlécben.

Másodszorra rendeztük meg Lepsényben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatának keretei között a „Tradíció és Innováció” Testvér-települési kapcsolatok a XXI. században elnevezésű projektet.

A találkozó 2018.04.12. és 2018.04.15. között valósult meg. Testvér-településeink közül az erdélyi Kászon községből és a szerbiai Oromhegyesről is 14 fő érkezett. A rendezvény fő célja az ismerősökkel való találkozásokon túl a helyi mezőgazdaság és ipar megismertetése, a természeti tradíciók bemutatása, valamint kölcsönös tapasztalatcsere volt. 2018.04.12-én a délutáni órákban érkeztek meg vendégeink, akiket a lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház nagytermében köszöntöttünk. A három település polgármesterei ünnepi beszéddel készültek, amelyet Lepsény nagyközség polgármesterének, Salamon Bélának ünnepi megnyitója zárt.

Pénteken reggel a „Gazdaságfejlesztési tippek” elnevezésű programelemre került sor. A folyamatban lévő lepsényi pályázatok ismertetését követően testvér-településeink delegációja megosztotta velünk a helyben lévő pályázati lehetőségeket. Különböző szekcióbeszélgetések következtek ipar és mezőgazdaság témakörben, valamint üzem- és gazdaságlátogatásokra is sor került.

A harmadik napon, 2018.04.14-én a küldöttségek komppal átkeltek a Balatonon, majd egy csodálatos kirándulást tettek Szigligeten. Megtekintették a várat, idegenvezető kollégánk a Balatonról, annak keletkezéséről mesélt. Ezt követően ellátogattak Tapolcára, ahol a malomtó partján megebédeltek. Tovább indultak a Balaton felvidékre, a Káli medencébe, ahol a Hegyestű bazaltképződmény, illetve az arról történő felejthetetlen kilátás megtekintése történt. A Balaton-felvidéki kirándulást borkóstoló zárta, majd a szép magyar falvak között visszaérkeztek Lepsénybe.

Csoportkép a kiránduláson résztvevőkről.

Aki a Balatont esetleg korábban látta, ellátogathatott a Velencei tóhoz, ahol a pákozdi emlékmű megtekintését követően a Bori várat és annak környékét ismerhette meg. Este 8 órától egy finom vacsora mellett barátaink zenés szórakoztató program keretei között érezhették jól magukat.

A záró napon, 2018.04.15-én az „Ápoljuk a kapcsolatot” szakmai értekezletet tartottuk meg, amely az elmúlt napok összegzésével zárult mindhárom polgármester részéről. Kedves vendégeink bőséges ebédet követően hálásan vettek búcsút, és élményekkel, szakmai tapasztalatokkal gazdagon távoztak hazánkból, településünkről.